9 de maig 2008

De Tele, Messenger i més

Podríem dir, quina pena… només un 1% de les famílies que pertanyen a l’AMPA van aprofitar la xerrada d’ahir feta per Teleespectadors Associats de Catalunya, però la veritat és que no em vull quedar amb aquesta dada.

Ens ho vam passar veritablement bé els pares i mares (la majoria de primària, per cert) que vàrem assistir a la conferència L’ús adequat de la televisió i internet en família. Entre somriures, espants i sorpreses, vam aprendre que la clau està en haver vist “El diario de Patricia” o els dibuixos animats “Padre de familia” o saber què és el "Grand Theft Auto". Hem d'estar informats per comprendre a què estan exposats els nostres fills. Només d’aquesta manera podrem actuar en conseqüència.

I què més podem fer?
- no utilitzar la televisió o l'ordinador com a premi, perquè li estaríem donant massa importància al tema (recompenses com sortides, jocs,... són una bona alternativa, al menys pels més petits)
- ni tele, ni ordinador a les habitacions dels nens. Així, com a pares, ens serà més fàcil limitar les estones del seu ús;
- fer una bona selecció de programes i jocs i passar una estona amb els nostres fills veient programes i jugant a jocs junts. Internet i la televisió poden ser una bona eina per aprendre coses, si sabem com fer-la servir. La graella a la web de TAC us pot ajudar en aquesta selecció, igual que les propostes de videojocs, jocs d’ordinador, etc.
I el decàleg pels pares: llegir més.

I una dada: el messenger és una forma de xat, i no és tan segur com sembla. Tot i que en principi només poden accedir convidats, de tant en tant un dels aproximadament 10.000 pedrastes que hi ha a la xarxa aconsegueixen introduir-se dins d’aquest cercle tancat. Per tant, alerta, s’ha de controlar molt bé amb qui “xategen” els nostres fills.

I un truc per evitar contingut pornogràfic:
A part de instal·lar canguronet, podeu assegurar-vos que quan els nens utilitzin Google, el cercador no doni links a pàgines amb contingut sexual mitjantçant el mateix Google. Podeu fer-ho seleccionant a l'apartat Preferències el filtre estricte del Filtro SafeSearch.
I acabem amb una anècdota: en Luigi Bugalla ens va explicar que en sessions informatives amb adolescents, ensenyen el making-off d’un anunci publicitari de crema hidratant. Aquella model tant fantàstica resulta ser 3 en 1. Cames de la noia A, mans de noia B i cara de noia C... qui s’ho havia d'imaginar! Sembla ser que a les adolescents se’ls hi canvia la cara: quin relax, al final elles no estan tan malament!